EKP:n setelielvytys askarruttaa

Julkaistu 16.3.2016

Setelirahoitus (quantitative easing) on nyky-yhteiskunnan kummajaisia. Onhan tietysti epäoikeudenmukaista kun uusi ”raha” suuntautuu jonnekin ja aiempi pääoma liudentuu (sen arvo laskee). Toinen saa, toinen ei…
Euroopassa pumpataan jatkossa liikkeelle 80 mrd € joka kuukausi uutta rahaa etupäässä pankeille, siis vuodessa noin biljoona euroa, joka on kaiketi 2000 euroa jokaista eurooppalaista kohti. Se on todella paljon. Summaa nostettiin juuri yli 30%, ja samalla korkotasoa laskettiin reilummin alle nollan!!!

Kaavio ohessa

Netistä ei löydy systeemisiä periaatekaavioita Euroopan talouden kehittymisestä, joten tässä se ensimmäinen. Olkaa hyvä!

Se on silti vain alustava luonnos, koottu osista, kuten linkki alaoikealla: hintajousto ja palkkajousto.

EKP - kaavio 16.3.2016En ole setelirahoitusten vaikutusten asiantuntija, kuten ehkä kukaan maailmassa ei ole, koska vaikutukset nähdään vasta kun jotakin oikein positiivista tai oikein negatiivista tapahtuu. Jutut siitä ovat enimmäkseen kielteisiä ja sekavia:

Yksi positiivisimmista arvioista kuuluu Erkki Liikaselle, jonka mielestä tämä on normaali säätelykeino, ja tulee tehoamaan. Suuret setelit halutaan pois kierrosta, se lienee myös Liikaselle normaalia (linkki).

Kovin keskeneräisessä kuvassa tuon esiin virtoja. En tosiaankaan tiedä minne tämä ”uusi raha” lopulta menee, mutta kirjoituksissa epäillään sen synnyttävän osakekuplaa, koska investointihalukkuutta Suomessakin on vain vähän ja pääomat kadonneet ulkomaille. Pankissa valtio ja yrityksetkään eivät rahojaan nyt pidä, joten tulee kaikenlaisia järjestelyjä, joista osa hyviä ja osa voi johtaa väärään suuntaan.

Systeemiajattelulla voi lähestyä yhteiskunnan isoimpiakin haasteita valikoimalla erikoistarkasteluun tietyn laiset systeemit. Mutta kuinka pitkälle analysointi pysyy kontrollissa, riippuu hänen tiedoistaan. Tiiminä tämä tekniikka olisi erittäin hyödyllinen, koska porukka voisi erikoistua. Kuvaa voisi parannella ja kehitellä jos saisi suuntaviivoja siihen, ja tehdä mallia vaikka Exceliin.

Paras ja lähes ainoa tapa vilkastuttaa Euroopan taloutta on vilkastuttaa pääoman kiertoa oikeissa paikoissa aktivoimalla yrityksiä ja kansalaisia.