Voiko yksi mies muuttaa maailman? Seurataanpa Tansaniaa!

Julkaistu 23.3.2016

Tansanian presidentti MagufuliKerrassaan mielenkiintoista tietoa kuuluu Tansaniasta. Uusi presidentti John Magufuli tuntuu uudistavan maata kokonaisvaltaisesti ruohonjuuritasolta asti: kaikille työtä ja mahdollisuuksia. Maailmassa ei ole montaa maata, joka tähän pyrkisi myös de facto, eikä pelkästään juhlapuheissa (saadakseen vaalivoiton).

Presidentti on ollut vallassa vasta muutaman kuukauden, ja selviä muutoksia on näkyvissä. Tansania on kuitenkin nouseva talous, joten sitä ei pidä aliarvioida.

Suurlähetystön artikkeli aiheesta  tässä (marraskuu 2015).

Joukko ulkopolitiikan tutkijoita ja opiskelijoita kirjoittaa aiheesta värikkäästi sivustolla The Ulkopolitist.

Reilut 100 päivää vallassa ollut Tansanian uusi ”hipsteripresidentti” John Magufuli on saanut huomiota ulkomaita, esimerkiksi Suomea, myöten, sillä hänen vaalilupauksensa korruption kitkemisestä eivät ole jääneet vain sanoiksi.

Kiistelyä on yleensä siitä, voiko johto olla voimakas, vai pitääkö johto valuttaa alemmille tasoille, jolloin se ei olisi populistinen. Magufulia voitaneen verrata Venezuelan Hugo Chaveziin kansanomaisuudessaan, mille asenteelle löytyy helposti vastustusta ns yläluokasta (Venezuela on Chavezin jälkeen ajautunut valtaviin vaikeuksiin).

Demokratia ei toimi juuri missään?

Onko EUssa toimiva demokratia? Voivatko suomalaiset valita EU:lle presidenttiä, tulevaa valtiovarainministeriä tai sen keskeisiä johtajia kuten Saksan liittokansleria?

Ihmetellä täytyy miksi maailman 200 valtiosta suurin osa on jämähtänyt paikoilleen niin, että eriarvoisuus lisääntyy, talous heikkenee ja tulee lukematon määrä erilaisia ongelmia. Belgia on esimerkki maasta, joka on menettänyt tulevaisuutensa, ja terrorismi on nyt viimeksi eilen (22.3.2916) saastuttanut sen maineen lopullisesti. Miten voi olla niin, että Euroopan sydämmessä näin voi tapahtua?

Kaikki hallintotavat, jotka johtavat hyvään tulokseen ja positiiviseen kehitykseen, ovat hyviä tapoja. Hallintokoneisto voi helposti myös rappeuttaa itsensä ja maansa.Korruptio on pahinta myrkkyä maalle. Vahva johtaja näkee ihanteen edessään ja etenee sen suuntaan.

Seuraamalla Afrikan maita voi aikanaan oppia tehokkaasti systeemiajattelua: onnistumisen ja epäonnistumisen logiikkaa.