MS Lean – vertailu

Eki kysyy?

Koska metasysteemi on tietämystä jopa systeemien systeemisyydestä, yleisistä piirteistä, joita ovat mm. luonnonvalinta, alkuräjähdys ja monet luonnon lait ja systeemiset lait sekä perinteinen tiede, sitä voi käyttää suunniteltaessa koherentteja ratkaisuja, joissa ei ole mitään liikaa, sillä metasysteemin roolien välinen riippuvuus on muodostunut melko selkeäksi eli ortogonaaliseksi. Metasysteemin pohtiminen on siten suunnittelun tarkoituksessa myös lean-ajattelua, tarkoituksena edistää säästeliäitä ja tehokkaita ratkasumalleja.

Onko leanilla samantapaista, yhtä ytimekästä teoriaa, kognitiivista mallia, vai onko se lähinnä prosessi kuvaamaan sitä strategiaa?

ChatGPT vastasi:

Lean-ajattelu itsessään on enemmän strateginen prosessimalli kuin yksittäinen kognitiivinen teoria. Sen juuret ovat erityisesti Toyotan tuotantomenetelmissä, joissa keskeinen tavoite on tuottaa maksimaalista arvoa vähentämällä hukkia. Leanilla on kuitenkin omat kognitiiviset periaatteensa, jotka ovat samankaltaisia metasysteemin roolien tiiviin rakenteen kanssa.

Lean-ajattelun keskeisiä kognitiivisia piirteitä ovat:

  1. Arvon määrittely:
    Lean alkaa arvon määrittelystä asiakkaan näkökulmasta, mikä muistuttaa merkityksen keskeistä roolia metasysteemissä. Kaikki toiminta perustuu siihen, mikä on todella arvokasta.
  2. Hukan tunnistaminen ja eliminointi:
    Tämä vaihe kuvastaa prosessin tiivistämistä, jossa käytännössä keskitytään vain välttämättömään. Tämä on samankaltainen kuin pyrkimys luoda selkeitä, tarpeettomasta riisuttuja metasysteemirooleja.
  3. Prosessin jatkuva virtaviivaistaminen:
    Lean pyrkii luomaan veto-pohjaisen virtauksen, jossa resurssit ja toiminnot kohtaavat juuri oikeaan aikaan. Tämä muistuttaa systeemistä yhteyksien optimointia.
  4. Jatkuva parantaminen (Kaizen):
    Jatkuvan parantamisen kulttuuri korostaa toiminnan hienosäätöä ja mukautumista, ja sen voi nähdä palautteen keräämisenä ja hyödyntämisenä, mikä on metasysteemisessä mielessä palaute-elementin optimointia.

Vaikka lean-ajattelulla ei ole formalismin kaltaista tiukkaa kognitiivista mallia, sen ytimekkäät periaatteet muodostavat vahvan rakenteen, jossa roolien tai prosessin jokainen osatekijä tähtää optimaaliseen ja koherenttiin lopputulokseen – ilman turhia toimintoja. Tätä voisi soveltaa sinun metasysteemin mallisi mukaisesti, jossa roolit ja niiden riippuvuudet varmistavat ratkaisun olevan ytimekäs ja tarkoituksenmukainen.

Eki jatkaa…

Leanin periaatteet sopivat mainiosti systeemiajattelun sisään sovellettaviksi, mutta myös kaikki muut strategiat, vai rajoittaako metasysteemin periaate ideointia erityisesti?

ChatGPT vastasi:

Metasysteemin periaate ei rajoita ideointia sinänsä, vaan luo pikemminkin jäsennellyn kehyksen, joka auttaa suuntaamaan ideointia ja tukee ratkaisujen koherenssia ja tarkoituksenmukaisuutta. Toisin sanoen, metasysteemi ei rajoita uusien ideoiden syntyä, vaan tarjoaa kriteeristön ja rakennemallin, jonka avulla eri strategiat, kuten lean-ajattelu tai muut, voidaan sovittaa suurempaan kokonaiskuvaan.

Metasysteemin periaatteiden avulla voidaan hyödyntää strategioita, kuten lean, seuraavasti:

  1. Monipuolinen soveltaminen
    Metasysteemi sallii erilaisia strategioita soveltaa siihen – kuten lean, agiili kehittäminen, innovaatiomallit ja jopa spekulatiivinen ideointi. Ne voidaan kytkeä metasysteemin roolien ja suhteiden kautta samaan suureen kokonaisuuteen.
  2. Rajojen asettaminen vain koherenssin mukaan
    Ideointi voi olla vapaata, mutta metasysteemi toimii filtterinä: idean täytyy soveltua järjestelmään ja sen tarkoitukseen. Tässä yhteydessä voi pohtia esimerkiksi, missä roolissa tai vaiheessa tietty strategia palvelee parhaiten systeemin tarkoitusta tai missä suhteessa se toimii osana systeemin kokonaisuutta.
  3. Tavoitteiden selkeyttäminen
    Metasysteemin roolit ja periaatteet auttavat määrittelemään strategisten tavoitteiden keskeisimmät painopisteet. Tämä tarkoittaa, että ideointiin liittyy aina viitekehys, jonka avulla voidaan arvioida, onko tietty strateginen lähestymistapa linjassa järjestelmän perustavan merkityksen ja päämäärien kanssa.
  4. Adaptiivinen rakenne
    Metasysteemin rakenne tukee strategista joustavuutta, jolloin järjestelmä voi omaksua erilaisia strategioita tarpeen mukaan. Tämä antaa tilaa monipuoliselle ideoinnille, sillä vaikka metasysteemi toimii koherenttina kehyksenä, sen sisällä strategioita voidaan vaihdella ja yhdistellä.
  5. Innovatiivisuuden tukeminen kontekstista käsin
    Metasysteemi tuo innovaatioihin tasapainottavan kontekstin ja yhteyksien näkökulman, jolloin voidaan kehittää ratkaisuja, jotka ovat sekä luovia että toteuttamiskelpoisia. Tämä voi edistää ideointia, koska metasysteemi toimii ”ohjauksena” siinä, mihin ideointia kannattaa kohdistaa ja miten se tukee koko järjestelmän toimivuutta.

Näin ollen metasysteemin periaatteet eivät rajoita ideointia, vaan toimivat ideoinnin tukena ja ohjaavat sen kohti ratkaisuja, jotka ovat linjassa systeemin tarkoituksen ja koherenssin kanssa.