”Everything is a System” – 17 miljoonaa hakutulosta

Systeemi on perusyksikkö

Yksi innostavimmista IT-alan tutkijoista 2000-luvulla on mielestäni ollut Jean Bezivin. Hänen teemansa ”Everything is Model” sekä Technological Spaces vaikutti minuun, yhdistettynä visuaalisesti esitettyyn Model Driven Engineering-tutkimukseen, hyvinkin paljon. Siitä on valtavasti aineistoa netissä, kuten tämä On the Unification Power of Models.

Systeemiajatteluun voi käyttää samantapaista väitettä: ”Everything is a System”. Se on jopa suositumpi kuin tämä edellinen, koska Google antaa sille 17 miljoonaa hakutulosta (pitääpä selvittää kohta, mihin ne liittyvät). Mallinnus-Studion sloganiksi se sopiikin erittäin hyvin.

Jokaisesta systeemistä voi saada luotua vähintään yhden mallin, ja kenties lukemattomiakin. Systeemi on ihmisen mieleen muodostuva abstraktio kohteesta tai ilmiöstä, kuten korona tai Ukrainan sota. Käsitys tästä systeemistä elää mielessämme monin tavoin, myös unohtamisen takia.

Artikkelia aiheesta On the Unification Power of Systems ei ole vielä kirjoitettu. Sen aiheen tehovoima on yksi osa Metayliopiston Kaikenteorian hanketta hahmottaa.

Tässä 18 minuutin videossa on alkusoittoa sille yhdistyvälle systeemiteholle, ja samalla se yhdistää IT-alan ja systeemitieteen kaikki parhaat ja olennaisimmat ominaisuutensa toisiinsa.

Koko Mallinnus-Studio on nähtävissä täällä: