GoodReason – Materiaalipankki houkuttaa itsenäiseen ajatteluun

Perinteiseen koululaitokseen ja kiireiseen bisnekseen tottuneet henkilöt hakevat (netistä) pikavoittoja, keinoja oppia (ulkoa) asioita, joista olisi heti heille hyötyä. Koska kaikki hakevat ”samaa” kilpailuetua suhteessa muihin, suurempaa hyötyä ei kiivaassa tiedonhaussa saada edistettyä.

20 päänavausta alkaa tutkia mitä tahansa isoa aihetta.

Pysyvää hyötyä saadaan vain silloin, kun asianomaiset henkilöt itse alkavat ”ajattelemaan” omaa identiteettiä ja kokonaisuuden etua. Avuksi tarvitaan ehdottomasti kognitiivisia malleja ja systeemistä käsitystä organisaatioista, johtamisesta ja esteistä, jotka voivat rampauttaa hyvänkin kehityksen.

Ihmisen mielen maisema alkaa kehittyä vasta ”introvertin” valmentautumisen vaiheen kautta, kun hän löytää itselleen suotuisat tavat ajatella vastuullisesti ja sivistyneesti. Parhaimmillaan se johtaa haluun suunnitella meidän kaikkien yhteisiä toimintoja ja periaatteita kestävällä tavalla (viable system) siihen suuntaan, että epäjärjestys ja kaaos vähenevät, mutta varmuuden ja tietoisuuden taso kasvavat.

Kaikissa hyvissä systeemiajattelun oppaissa tämä omalla tavallaan todetaan. Homeostaasi on itsestään selvä tavoite koko yhteiskunnalle.

GoodReason – materiaalipankissa on kymmeniä esimerkkejä, kuinka ajattelija voi ottaa haltuunsa koko alan tai minkä tahansa ison kokonaisuudenkin. Onnistuminen maailmankuviensa rakentamisessa vaatii kovasti työtä, ”ajattelu”, oppimista ja kehittymistä. Vaativimmillaan tarvitaan tutkijan tason osaamista ja metodeita, älyllistä rohkeutta ja valmiutta kriittiseen ajatteluun.

Systeemiajattelu ei ole vaihtoehdotonta oppia, vaan ilmaisun vapautta. Näkökulmia on yleensä monia. Parasta viisautta on taito sovittaa yhteen vastakkaisuuksia, ja löytää erilaisuuksia ymmärtäviä johtamisen malleja. Kybernetiikassa ja systeemiajattelussa näitä taitoja on esitelty 40 vuoden ajan hyvin onnistuneesti.

Jaksavatko tämän päivän kansalaiset ja päättäjät syventyä periaatteisiin faktojensa ja kiireittensä keskellä? Minne sellainen kiire?

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen

Valaistuminen osana viisastumista

Insinööriopinnoissa esitettiin aikanaan (leikisti) projektin vaiheiksi 1) Valtaisa innostus 2) Yleinen hämmennys 3) Järkyttyminen 4) Järkiintyminen 5) Valaistuminen ja 6) Valistuminen.

Noiden jälkeen seuraisi humoristeisen metatarinan mukaan syyttömien rankaiseminen ja syyllisten palkitseminen.

Oheisessa videossa kertaan valaistumisen vaiheita omalla uralla. Koronapandemiayhteiskunnassa jokainen voi itse päätellä missä vaiheessa on.

Artikkeli on julkaistu helmikuussa 2021 Metayliopiston sivustolla.

Näinkin voi oppia.

Harvoin valaistuminen tapahtuu hetkessä. Edison tarvitsi tuhat yritystä saadakseen hehkulampun syttymään.

Vaikeissa yhteiskunnallisissa ongelmissa ratkaisua ei kenties synny koskaan, tai toinen osapuoli sortuu kriisin seurauksena.

Kybernetiikka keskittyi ensimmäisen vaiheensa jälkeen sosiaalisten kysymysten ja ympäristön luomien haasteiden selvittelyyn. Se on tämän GoodReason – sivuston pääaiheita.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen

Objektiivisia käsityksiä päätösten perusteiksi

Politiikka ja bisnes ja käytännön arki ovat muuttumassa kompleksiseen suuntaan. Silloin objektiivisten arvioiden luomisesta tulee entistä tärkeämpää.

Systeemiajattelijoiden ei pitäisi asettua jonkin näkökannan puolelle, vaan pikemminkin keskittyä löytämään viitekehys, mistä kiistellään. Riidalla on vähintäänkin kaksi puoltansa.

Tämä sivusto pyrkii demonstroimaan ”lihavaa riitaa”, että järkevä sopu löytyisi.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen