Metakertomus: Innovointikirjan varsinainen sydän on innovointiprosessi. Sillä on samantapainen systeeminen olemus kuin OSA 1:n luvuilla. Niiden välillä on siten tarkentuva suhde. Kuvauksen logiikka on samantapainen kuin edellisen osan metakertomuksessa. Vaiheessa 1 innovoija reflektoi eli tunnistaa tunteensa ja ajatuksensa aihetta kohtaan. Siitä voi siirtyä osittamiseen, vaihe 2, ja edelleen systeemiseen mallintamiseen (3), minkä tuloksena voi käynnistää kriittiset keskustelut toteutuksesta (4). Positiivisen palautteen jälkeen saattaa kehitys alkaa todenteolla interaktiivisena suunnitteluna. Vaihe 5 on jo tuotekehitystä, missä optimointi ja ratkaisun hiominen saattavat olla tärkeitä. Ne tarkentuvat tarvittaessa dynamiikan mitoitukseen, jolloin innovoinnin ja suunnittelun voi katsoa päättyneen. Vaihe 8 on jälkiarviointia, joka johtaa palautteeseen, ja edelleen uuteen innovointisykliin tai idean integrointiin normeineen.
Erotuksena aiempiin systeemisiin menetelmiin tämä metodiikka syklillään tähtää tuloksiin systeemisellä perusratkaisulla (roolitus), joka käsittää todellisuuden muodot – IT-alan mallintamiseen saakka. Sen taustalla on tieteellinen kartoitus siitä, mitä alalla kansainvälisesti on saatu aikaan. Tämä malli on avoin käyttäjien hyödyntää.
Innovoinnin potentiaali tulee esille voimakkaasti vapaamuotoisen abstahoinnin ansiosta (meta). Tällöin maailma näyttää olevan mahdollisuuksia täynnä – kestävän (viable) kehityksen merkeissä.