OSA 2– METAPARADIGMA

Metakertomus: Paradigma tarkoittaa ajattelutavan ja käytännön muuttumista uudenlaiseksi. Kuvan näppäin symboloi kertakaikkista muutosta siitä, kun näppäintä painaisi. Tosiasiassa paradigmojen muutokset ovat usein hitaita vaiheita. Digitalisaatio alkoi 1970-luvulla, mutta kestettyään 50 vuotta siitä puhutaan osittain ikään kuin se olisi uusi ilmiö. Tekoälystä puhuttiin 2010-luvulla kuin se olisi uusi sähkö, vaikka sekin keksittiin jo 1950-luvulla.[1]

Kybernetiikka sai alkunsa itsenäisenä tieteenalana 1940-luvulla Macy-konferensseissa. Oletusarvoisesti kaikkien tieteen paradigmojen soisi pääsevän julkisuuteen, sillä tieteessä on oma itseään korjaava ja parantava metodinsa. Parhaat teoriat lopulta jäävät elämään.

Metaparadigma tarkoittaa kokonaisia aikakausia erottavia suuria muutoksia. Tässä osassa ehdotetaan kymmentä eri tapaa muuttaa ajattelua, paradigman tavoin, elvyttämään tieteen ja systeemialan käytäntöjä ja sitä kautta taloutta, samoin eheyttämään ihmiskuntaa ja antamaan nuorisolle toivoa oppia, jotta kehittyisi ammattiinsa mahdollisimman systemaattisin perustein.


[1] Käsite metaparadigm tunnetaan sairaanhoidon alueella kuvaamaan henkilön, hoidon, terveyden ja ympäristön välistä yhteyttä. Aiheesta lisää Wikipediassa: ”Nursing theory”.