Systeeminen maailmankuva

Systeemisyys ja systemaattisuus tarkoittavat pyrkimystä edistymiseen, joka on sama tarkoitus kuin tieteellä ylipäänsä.

GoodReason – sivuston maailmankuvaan liittyy seuraavat piirteet:

  1. Maailmankuva on ihmisen tapa hahmottaa oma paikkansa maailmassa ja tehdä siitä merkityksellinen.
  2. Maailmankuva esitetään sivustolla ”alkupisteenä,” joka laajenee yksilöllisistä kokemuksista kohti kollektiivista ymmärrystä ja tieteellisiä paradigmoja. Pieni piste (primeval atom) laajenee kerroksiksi, jotka yhdistyvät keskenään.
  3. Maailmankuvan tasoja ovat seuraavat:
    • Yksilön kokemus: Kuinka henkilökohtaiset kokemukset, arvot ja tunteet muokkaavat maailmankuvaa.
    • Tieteellinen tieto: Maailmankuva tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta – miten tiede rikastuttaa ja muokkaa yksilön käsityksiä.
    • Kollektiivinen ymmärrys: Yhteisöjen ja kulttuurien yhteiset maailmankuvat, jotka vaikuttavat päätöksentekoon ja arvoihin.
    • Kosmologinen merkitys: Suurten kysymysten (universumin alku, olemassaolon tarkoitus) vaikutus maailmankuvaan.
  4. Yhteiskunnallinen vaikuts mMaailmankuvaan näkyy päätöksissä: Yksilöiden maailmankuvat vaikuttavat yhteiskunnan valintoihin, kuten tieteeseen, politiikkaan ja ympäristöön liittyviin päätöksiin. Filosofiset ja tieteelliset käsitykset ohjaavat kulttuuria ja instituutioita. Yhdistävää verkostoa visualisoidaan siten, että yksilön maailmankuvasta lähtee vaikutuslinjoja yhteisöihin ja laajempiin päätöksiin.
  5. Systeeminen maailmankuva uudenlaisen kehittymisen mahdollisuus. Ylittämällä reduktionismin rajoitteet maailmankuva alkaa kehittyä systeemiajattelun ja -tieteen kautta. Emansipatorinen tiedonintressi tarkoittaa sitä, että rajoittunut maailmankatsomus pyrkii vapaaksi rajoittavista rakenteista, jotka pystytään tällöin tiedostamaan vahingollisiksi. Laajenevaa verkostoa voi visualisoida ympyränä tai kaaviona, jossa kaikki ulottuvuudet ovat yhteydessä toisiinsa.