Systeemialan ja -ajattelun historiaa

Tiedoksi heille, jotka vakuuttuvat vain perustieteistä alkavasta tutkimuksesta, niin ”systeemiala” kokonaisuudessaan, mukaan lukien yleinen systeemien teoria, systeemiajattelu ja kybernetiikka sekä IT-ala monine hämmästyttävine vaiheineen, sai alkunsa joukolta huippumatemaatikkoja, joita tukemaan tuli joukko fyysikkoja ja biologeja. Macy-konferensseissa 1940-luvulla alkoi syntyä aavistuksia ja tietoa, mitä systeemitiede olisi. Systemaattinen esitys siitä on laadittu SystemsPhilosophy – foorumin puitteissa v. 2018 (KUVA 2)

Viisi systeemien tyyppiä kuvan keskimmäisellä rivillä ovat tekniset (mm. IT-ala), sosiaaliset (yhteiskunta), kognitiiviset (psykologia), elävät (biologia) ja fyysiset systeemit (koneet ja ympäristö). Näitä yhdistelemällä päädytään periaatteellisiin kestävyyden ja johtamisen teorioihin. Suunnittelua tukevassa tieteen paradigmassa ratkaisuja ovat ratkaisutavat, eivät suinkaan täsmälliset keksinnöt johonkin tarpeeseen. Tuloksena abstrahoinnin ja mallintamisen taito kehittyvät, ja se antaa vakuuttavuutta päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun kaikissa vastaavissa, systeemisissä haasteissa – pyöräähän ei pitäisi keksiä uudelleen.

Monitieteisyys on systeemialaan sisäänrakennettu ominaisuus, ja sen ehdoton vahvuus. Tosin tavalliselle ihmiselle kuvan viiden systeemityypin keskinäisten ominaisuuksien ymmärtäminen ei ole itsestään selvää. Nämä sata huippunimeä ovat seuraajineen päätyneet harvinaislaatuiseen konsensukseen, vaikka tieteessä tyypillisesti eri alojen tutkijat riitaantuvat ja tiet eroavat. Tieteen päätarkoitus on kuitenkin kautta aikojen ollut löytää argumenttiensa kautta yhdistävä teoria, uusia näköaloja (kuten IT syntyi iloksemme), ja ihmistä helpottavia malleja kaikille aloille.  2020-luvulle tultaessa parempia kandidaatteja siihen ei ole odotettavissa. Systeemiala monipuolistaa vieläpä tutkijan ja tutkittavan välisen suhteen meta-kybernetiikan kuvaamalla tavalla subjektin ja objektin väliseksi dialogiksi, joka haastaa autoritäärisen paradigman ja opetuksen.


[1]D. Rousseau & J. Billingham. A Systematic Framework for Exploring Worldviews and Its Generalization as a Multi-Purpose Inquiry Framework. Systems 2018, 6(3), 27; https://doi.org/10.3390/systems6030027