Koska perinteisellä tutkimuksella on taipumusta jäädä omaan, valittuun rooliinsa tieteenalansa sisälle, systeemitieteelle jää vuorovaikutuksellisuuden opinala, teoria ja identiteetti.
Kuinka eheyttää ihmisyyttä ja luontoa tiedon, tieteen ja kommunikaation näkökulmasta, arvostamaan viisautta hyveenä ja tasapainoa eli homeostaasia turvallisuuden takaajana.
”Cybernetics is the SuperScience of Interconnectedness”. Näin määritteli Javier Livas, Stafford Beerin kumppani ja oppilas Chilen valtion 1970-luvun mahtiprojektissa Cybersyn, joka kaatui sotilasvallankaappauksen mukana, koska keskitetty tieteellinen ohjaus oli liian vaarallinen aihe sikäläiselle valtajärjestelmälle.
Lukuisat vuorovaikutukseen liittyvät teoriat ovat syntyneet kyberneetikkojen ja systeemialan tutkijoiden toimesta, kuten Keskustelun teoria, Suuri systeemien teoria, tietokoneen perusarkkitehtuuri, lukuisat johtamisen mallit jne.
Tiede, arvot ja ihanteet
Samanlainen estetiikka kuin luovilla aloilla pätee tieteen ihanteillekin: symbolisuus, aistikkuus, fraktaalisuus, paradoksaalisuus, syvällisyyden kaipuu, informatiivisuus, yllätyksellisyys ja totuudenmukaisuus sekä tyylikkäät arkkitehtoniset ratkaisut.